UPDATE:

Prijave na radionice i toure se više ne primaju. Ukoliko u subotu bude žestoka kiša pojedino događanje će biti otkazano.

Zbog najavljenje kiše Razmjena sjemena, kao i Radionica (1) i Radionica (2) su prebačene na lokaciju Medulićeva 6!

ZELENI INKUBATOR (MEDULIĆEVA 6)

10:00 – 14:00 RAZMJENA SJEMENA BY ZMAG

Zelena mreža aktivističkih grupa (ZMAG) održati će tradicionalnu razmjenu sjemena na kojoj se okupljaju entuzijasti iz cijele Hrvatske.

Voditeljica projekta Društvena banka sjemena i programa hrane je Petra Pavleka. Ova je krajobrazna arhitektica kao studentica proputovala Europu uz Erasmus i Grundtvig projekte u potrazi za zelenim znanjima i dobrim održivim praksama. Zanat je ispekla surađujući s nekoliko arhitektonskih biroa, te se zadnjih godina intenzivno interesira za proizvodnju vlastitite hrane i uzgojni potencijal na javnim površinama. Od 2020. godine je članica ZMAG-ove Društvene banke sjemena, a trenutno u ZMAG-u radi kao voditeljica tog projekta i voditeljica programa hrane.

9:15 – 10:00 TOUR (1) KROZ URBANE VRTOVE & ZELENI POGON BY ANDREJA ČOH

12:00 – 12:45 TOUR (2) KROZ URBANE VRTOVE & ZELENI POGON

Vrt Zelenog inkubatora nalazi se u samom centru grada i predstavlja realizaciju ideje da je uzgajanje hrane na asfaltu ostvarivo. Riječ je o pokaznom vrtu, namjenjenom za edukaciju građana na temu uzgajanja hrane, bioraznolikost i očuvanja okoliša. Njegova kreatorica Andreja Čoh (Zelena Andreja) koristila se različitim vrtlarskim tehnikama kako bi na jednom mjestu upoznala urbane stanovnike o specifičnostima vertikalnih vrtova, vrtova u teglama i sanducima, te vrtovima na krovu, kao i drugim načinima uzgajanja hrane u gradu. Povrće, aromatično i ljekovito bilje, voćke, sve su to jestive biljke koje su svoje mjesto našle u toj malenoj urbanoj džungli. Osim voća i povrća vrt ima i malu zelenu solarnu elektranu i meteo stanicu, a u interijeru grijane inkubatore s rasvjetom.

U obilasku vrta sudionici festivala imat će prilike upoznati se s urbanom džunglom udruge Zeleni inkubator, kao i sa Zelenom Andrejom koja će im s entuzijazmom objasniti i pokazati svaku biljku koja raste u vrtu.

Kreativna vrtlarica Andreja Čoh već niz godina promovira urbano vrtlarenje najprije s vrha zgrade gdje je živjela, a danas iz predivne urbane džungle u samom centru metropole u Medulićevoj ulici. Svoje iskustvo podjelila je i sa gledateljima putem HRT-ove dokumentarne emisije Gardionica vrtova, kao i načitanijeg vrtlarskog časopisa D&D Vrt, Jutarnjeg lista. Ponosna je što je dio tima udruge Zeleni inkubator čija je misija educirati urbane stanovnike kako da uzgajaju hranu u gradu, bilo na balkonu ili u svojem domu. Trenutačno s obitelji živi u Gorskom kotaru gdje marljivo skuplja vrtlarsko iskustvo u svojem planinskom vrtu od 300m2. Njezin rad možete pratiti preko društvenih mreža putem Facebooka i Instagrama.

11:30 -13:30 RADIONICA 1: KUŠANJE EGZOTIČNIH VRSTA MEDA BY DR.SC. SAŠA PRĐUN

Kušanje meda omogućuje nam da razlikujemo njegovo botaničko podrijetlo i identificiramo njegove posebnosti. Na ovoj radionici biti će prikazano petnaestak neuobičajnih vrsta meda s područja Hrvatske te će se polaznici moći upoznati s njihovim glavnim karakteristikama okusa, mirisa i boje. Polaznici će moći kušati med od pajasena koji ima miris po muškatu, med od divlje trešnje koji miriši na marcipan ili pak med od heljde čiji miris će vas doslovno oboriti s nogu. Tu su još med od vrijesa koji ima okus po kavi i med od planike koji se smatra najgorčom vrstom meda. Biti će to prilika za kušanje iznimno rijetkih i neuobičajenih vrsta meda!

Voditelj radionice je doc.dr.sc. Saša Prđun, znanstvenik s Agronomskog fakulteta koji se bavi analitikom meda, medonosnim biljem i biologijom pčela.

14:00 – 15:30 RADIONICA 2: FAKAT FINO BY SANJA BILAS

Na radionici će se učiti osnove postupka fermentiranja te zašto je fermentirana hrana dobra za nas. Također, raditi će se nekoliko jednostavnih dressinga za salate i umaci koji dobro upotpunjuju većinu obroka. Polaznici će ponijeti svoje staklenke fermentirane hrane i knjižicu recepata hrane koju su priremali. Veganstvo je kreativan i održiv način prehrane i kuhanja.

Radionicu vodi Sanja Bilas, vlasnica veganskog brenda Fakat fino. Sanja je profesorica filozofije i ruskog jezika, a dvadeset godina provela je u korporativnom biznisu. Prije 7 godina odlučila je od hobija i svoje velike strasti prema kuhanju, napraviti posao. Kao aktivistkinja za prava marginaliziranih skupina u društvu, u svoj posao ugradila je bunt, otpor i energiju da svijet učini boljim, u skladu s prirodom. Prva je u Hrvatskoj uvela dostavu hrane na biciklu u povratnoj ambalaži. Njena misija je jesti brzo i zdravo svaki dan. Ekološka kuhinja bazirana je na sezonalnosti, bez namirnica životinjskog porijekla i s puno kreativnosti i osobnosti i što manjim negativnim otiskom.

BOTANIČKI VRT PMF-a (Trg Marka Marulića 9A)

10:15 – 11:30 BOTANO TOUR BY DR.SC. VANJA STAMENKOVIĆ

Ravnatelj Botaničkog vrta Vanja Stamenković provesti će grupu sretnika kroz preko 130 godina stari vrt i pokazati najvrijednije eksponate u jedinom botaničkom vrtu u Hrvatskoj.

10:30 – 11:30 DODJELA FESTIVALSKE NAGRADE ZA PROMICANJE URBANE DŽUNGLE: VLADIMIR DIMIĆ

Festival daje nagradu Vladimiru Dimiću za promicanje urbane džungle. Q&A će voditi Dario Juričan.

KLUB BOTANIČAR (Trg Marka Marulića 6)

12:00 – 13:00 FLORA ZAGREB TOUR BY LUNA DŽIDIĆ UZELAC

Od čega se sastoji flora zidova, koje su invazivne vrste i postoji li jestiva flora u Donjem Gradu grada Zagreba, otkrijte u šetnji s Lunom!

Gradovi su skup staništa na kojima vladaju uvjeti drugačiji od onih u prirodi. Ipak, mnoge su biljne vrste našle načine da nasele čak i tako izazovna staništa. Samo na zidovima u centru Zagreba zabilježene su čak 183 biljne svojte iz čak 59 porodica, a ukupan procijenjeni broj vrsta u gradu je mnogo veći. Šetnjom kroz nekoliko ulica u blizini Botaničkog vrta PMF-a u Zagrebu posjetitelji će imati priliku naučiti mnoge zaninljivosti o gradskoj flori, prilagodbama biljaka koje rastu iz zidova, kao i upoznati neke od vrsta koje naseljavaju centar grada. Saznat ćemo ima li među tim vrstama jestivih i ljekovitih biljaka ili na neki drugi način biljaka korisnih za čovjeka, te ponešto o invazivnoj flori Hrvatske/Zagreba. Naša Flora-tura kreće od kluba Botaničar, nastavlja uz ogradu Botaničkog vrta do Koturaške ulice, te natrag prema prema Gundulićevoj ulici. Sudionici će na konkretnim primjerima na koje naiđemo moći vidjeti značajke flore urbanih sredina i dio urbane bioraznolikosti.

Luna Džidić rođena je u Zagrebu, gdje je završila Diplomski studij eksperimentalne biologije na PMF-u. Nakon diplome počinje raditi na projektima koji uključuju spoj botanike i gastronomije te botanike i umjetnosti. Bavi se izradom menija i recepata za jela od prirodnih, biljnih sastojaka, edukacijom o biljkama u prehrani, vođenjem botaničkih tura i radionica, kao i umjetničkim istraživanjima i projektima u čijem su fokusu biljke i njihova važnost za čovjeka. U sklopu instalacije Baš je flora, predstavljene na umjetničkom projektu Okolo 2020., mapirala je biljke Gornjeg grada kako bi prolaznicima skrenula pozornost na samoniklu gradsku floru i pružila stručne informacije o pojedinim vrstama. Umjetničko istraživanje Growing Acts na kojemu je radila kao dio M28 kolektiva predstavljeno je na Touch Me festivalu 2020. Također se bavi gradskom florom Zagreba i ulogom biljaka u našoj svakodnevici. Njezino istraživanje Flora zidova u gradu Zagrebu (2017.) obuhvaća više lokacija u centru Zagreba na kojima su popisane samonikle biljne vrste i opisane njihove prilagodbe na urbano stanište. U sklopu svojeg brenda Plavetna izrađuje unikatne keramičke predmete koristeći između ostalog biljni materijal i glinu iz prirode. Na gastro blogu Sunberry Jam piše o biljnoj prehrani kroz prizmu biologije – s naglaskom na razumijevanju pojedinih sastojaka.

15:30 – 17:00 – RADIONICA 3: GREENTANJE BY KRISTINA BOKANIĆ

1. UVOD U RADIONICU – upoznavanje predavačice i razgovor s polaznicima o njihovim motivima dolaska

2. UZGOJ VRTA NA BALKONIMA I TERASAMA – kako na maloj površini napraviti vrt, koji su izazovi takvih vrtova, kako na malim površinama kombinirati sadnice, kako privući oprašivače, kako proći što jeftinije u izradi vrta, koje biljke obogaćuju tlo, koje samoniklo bilje možete uzgojiti u Zagrebu.

3. IZRADA PRIRODNIH GNOJIVA OD OTPADAKA IZ KUHINJE – pokazna vježba izrade tekućih gnojiva od organskog otpada iz kuhinje.

4. IZRADA PRIRODNIH BOJA OD VOĆA I POVRĆA – zašto kupovati boje za crtanje kad iste možete izraditi sami i to od namirnica iz vlastite kuhinje? Predavačica će u ovom modulu pokazati kako ekstrahirati prirodne boje iz voća i povrća, a polaznici će zamahnuti kistom i uvjeriti se da su prirodne boje najbolje rješenje za njihovu djecu, koja i sama mogu izraditi prirodne boje.

5. IZRADA BIORAZGRADIVIH POSUDICA ZA SADNJU + PODJELA SADNICA

Radijska novinarka, zaljubljenica u astronomiju i SF, nesuđena biologinja i wannabe slikarica – nazivi su koji opisuju autoricu Facebook bloga Greentanje, koja se urbanim vrtlarstvom aktivno bavi posljednjih 7 godina. Na terasi, koja se nalazi na vrhu jedne stambene zgrade u širem središtu Zagreba, uzgaja sve što joj padne na pamet – od sjemena do ploda, isključivo organskim metodama. No kaže da urbano vrtlarstvo postaje sve veći izazov s obzirom na sve izraženije klimatske promjene. Najviše joj ide na “živce” jugozapadni vjetar koji je iz godine u godinu agresivniji i češći pa shodno tome mora prilagođavati i vrt. Posebno je ponosna na svoje, kako kaže, gigantske plodove limuna i buče, a na krovnoj terasi planira uzgojiti i – ananas. Bitno je, kaže, vjerovati u sebe i svoj cilj, dokle god taj cilj ide na ruku majčici Zemlji.