23.3. 2024. (SUBOTA)

VRTNI CENTAR FLORA (IV Resnik 30)

* Vrtni centar Flora omogućava svim polaznicima radionice “Uzgajanje bobičastog voća” poklon presadnicu jagode i 30% popusta na asortiman bobičastog voća. Za radionicu “Hrana u tegli” polaznici radionice od Flore dobivaju 30% popusta na asortiman presadnica povrća i začinskog bilja.

12:00-13:30 UZGAJANJE BOBIČASTOG VOĆA BY ANDREJA ČOH

Usred betona i asfalta, balkon je pravo mjesto za kreiranje zelene oaze pune trajnica u čijim plodovima možemo uživati tijekom cijele godine. Riječ je o bobičastom voću poput jagoda, malina, kupina, tajyberrya, brusnica ili američkih borovnica koje se mogu uspješno uzgajati u teglama na velikim i malim balkonima.

Osim što mi dobijemo dnevnu dozu svježe ubranog bobičastog voća, pomažemo i kukcima kojima cvjetovi voćaka služe kao ispaša. Polaznici radionice moći će se uvjeriti kako je uzgajanje bobičastog voća u teglama uz pravilnu njegu zapravo sasvim jednostavno i pristupačno svakome. Među ostalim imati će priliku naučiti kako na pravilan način posaditi trajnice, koje tegle koristiti i kako pripremiti zemlju za sadnju u teglama. Radionicu vodi Andreja Čoh urbana vrtlarica koja je svoj vrt na krovu nedavno zamijenila planinskim životom i novim izazovima uzgajanja hrane u Gorskom kotaru.

Andreja Čoh, u javnosti poznatija kao Zelena Andreja urbana vrtlarica svoje je dugogodišnje iskustvo uzgajanje hrane u gradu imala prilike podjeliti s javnosti kroz niz projekata koja je odnedavno vrt na krovu zgrade zamijenila sa planinskim vrtom u zelenom srcu Hrvatske, Gorskom kotaru. Dugogodišnje iskustvo uzgajanja hrane u urbanoj sredini dovelo je do realizacije niz predivnih projekata – blog Urbana vrtlarka, prvi zagrebački javni urbani vrt “Vrtuljak”, te HRT emisija “Gradionica vrtova”, kao I pisanje kolumne za magazin Jutarnjeg lista Dom &Vrt.

Potaknuta potresom i potrebom da se jače poveže s vrtlarskom pričom 2020.godine preselila se u planine točnije u malo selo na ulazu u Nacionalni park Risnjak, Crni lug. Njeno putovanje je vodi u svijet uzgajanja hrane u planinskom području, te učenju o šumskim vrtovima, permakulturi I održivom načinu življenja.

14:00-15:30 HRANA U TEGLI BY KRISTINA BOKANIĆ

Ovoga proljeća probudite u sebi vrtlarski duh i pretvorite svoj balkon u urbanu mini farmu. Uzgojite vlastito voće i povrće u teglama koristeći se kreativnim rješenjima s kojima će vas na radionici upoznati Kristina Bokanić, radijska novinarka, koja posljednjih 9 godina njeguje vrt na vrhu šesterokatnice u širem središtu Zagreba. Ove je godine odlučila biti mudrija pa će vrt prilagoditi i toplotnim valovima, suši, jakim vjetrovima i svim drugim vremenskim nepogodama koje su nam donijele klimatske promjene. Radionica će vam pružiti jedinstvenu priliku da naučite kako iskoristiti svoj balkon kao mali vrt, gdje možete uzgajati svježe i ukusne namirnice.


Kristina Bokanić radijska je novinarka, zaljubljenica u astronomiju i SF, nesuđena biologinja i wannabe slikarica – nazivi su koji opisuju autoricu Facebook bloga Greentanje, koja se urbanim vrtlarstvom aktivno bavi posljednjih 7 godina. Na terasi, koja se nalazi na vrhu jedne stambene zgrade u širem središtu Zagreba, uzgaja sve što joj padne na pamet – od sjemena do ploda, isključivo organskim metodama. No kaže da urbano vrtlarstvo postaje sve veći izazov s obzirom na sve izraženije klimatske promjene. Najviše joj ide na “živce” jugozapadni vjetar koji je iz godine u godinu agresivniji i češći pa shodno tome mora prilagođavati i vrt. Posebno je ponosna na svoje, kako kaže, gigantske plodove limuna i buče, a na krovnoj terasi planira uzgojiti i – ananas. Bitno je, kaže, vjerovati u sebe i svoj cilj, dokle god taj cilj ide na ruku majčici Zemlji.

24.4.2024., NEDJELJA


CENTAR MLADIH RIBNJAK (Park Ribnjak 1)

9:00 – 15:00 RAZMJENA SJEMENA

Zelena mreža aktivističkih grupa (ZMAG) održati će tradicionalnu razmjenu sjemena na kojoj se okupljaju entuzijasti iz cijele Hrvatske.

Zelena mreža aktivističkih grupa (ZMAG) je udruga koja više od 20 godina okuplja organske vrtlare, praktičare primjenjivih tehnologija i ekološkog graditeljstva, dizajnere permakulture, istraživače pravednih socijalnih modela organizacije i ravnopravnih međuljudskih odnosa te ekološke aktiviste.

Udruga ZMAG djeluje kao jedan od devet Centara znanja za društveni razvoj u Hrvatskoj, u području održivog življenja i razvoja permakulture. Godinama razvija prostore istraživanja i učenja praktične primjene znanja i vještina za održivo življenje primjenjujući permakulturni dizajn i poštujući permakulturnu etiku (briga za ljude, briga za Zemlju i pravedna raspodjela resursa). Udruga je postala poznata kao inkubator za primjenu održivosti, pri čemu se posebno ističe izgradnja edukacijskog centra Reciklirano imanje u Vukomeriću koje je sjedište udruge i socijalno-edukacijski centar.

ZMAG-ov projekt Društvena banka sjemena ima za cilj doprinijeti jačanju i poboljšavanju lokalnog sjemenarskog sustava te očuvanju što veće raznolikosti kultiviranog bilja, s naglaskom na tradicijske i autohtone sorte

Društvena banka sjemena osmišljena je kao neformalna i lokalno upravljana institucija u vlasništvu svojih članova, otvorena za javnost, proizvođače hrane, male poljoprivrednike, vrtlare i potrošače. ZMAG kroz ovaj projekt, veliku pažnju pridaje edukaciji, podizanju svijesti i dijeljenju znanja o važnosti očuvanja lokalnih sorti, kao i promicanju suvereniteta sjemena i hrane.

ZELENI INKUBATOR (Medulićeva 6)

9:30 – 10:00 TOUR (1) KROZ URBANE VRTOVE & ZELENI POGON BY ANDREJA ČOH

13:00 – 13:30 TOUR (2) KROZ URBANE VRTOVE & ZELENI POGON

Vrt Zelenog inkubatora nalazi se u samom centru grada i predstavlja realizaciju ideje da je uzgajanje hrane na asfaltu ostvarivo. Riječ je o pokaznom vrtu, namjenjenom za edukaciju građana na temu uzgajanja hrane, bioraznolikost i očuvanja okoliša. Njegova kreatorica Andreja Čoh (Zelena Andreja) koristila se različitim vrtlarskim tehnikama kako bi na jednom mjestu upoznala urbane stanovnike o specifičnostima vertikalnih vrtova, vrtova u teglama i sanducima, te vrtovima na krovu, kao i drugim načinima uzgajanja hrane u gradu. Povrće, aromatično i ljekovito bilje, voćke, sve su to jestive biljke koje su svoje mjesto našle u toj malenoj urbanoj džungli. Osim voća i povrća vrt ima i malu zelenu solarnu elektranu i meteo stanicu, a u interijeru grijane inkubatore s rasvjetom.

U obilasku vrta sudionici festivala imat će prilike upoznati se s urbanom džunglom udruge Zeleni inkubator, kao i sa Zelenom Andrejom koja će im s entuzijazmom objasniti i pokazati svaku biljku koja raste u vrtu.

Kreativna vrtlarica Andreja Čoh već niz godina promovira urbano vrtlarenje najprije s vrha zgrade gdje je živjela, a danas iz predivne urbane džungle u samom centru metropole u Medulićevoj ulici. Svoje iskustvo podjelila je i sa gledateljima putem HRT-ove dokumentarne emisije Gardionica vrtova, kao i načitanijeg vrtlarskog časopisa D&D Vrt, Jutarnjeg lista. Ponosna je što je dio tima udruge Zeleni inkubator čija je misija educirati urbane stanovnike kako da uzgajaju hranu u gradu, bilo na balkonu ili u svojem domu. Trenutačno s obitelji živi u Gorskom kotaru gdje marljivo skuplja vrtlarsko iskustvo u svojem planinskom vrtu od 300m2. Njezin rad možete pratiti preko društvenih mreža putem Facebooka i Instagrama.

10:00-12:00 PRIRODNA KOZMETIKA BY GORDANA ŠEB

U vrijeme kada svi govore o važnosti prirode i prirodnih pripravaka, zasigurno nas misli povedu u. našu kuhinju, u frižider ili možda u kupaonicu. Hmmm… Ima li tamo nečega što bi odgovaraloprirodnome!? Možda, ali nismo baš sigurni. Zato pokušajmo malim ali sigurnim koracima zakoračiti usvijet prirodnih pripravaka. Učiniti ih osobnima, baš po svojoj volji. Uz osnovne informacije o našoj koži, upoznat ćemo neke osnovne sastojke i postupke i odškrinuti vrata prema prirodnim pripravcima. Ovaj put upoznat ćemo se s maceratom i balzamom od nevena s eteričnim uljem prave lavande, koji ćete i ponijeti kući.

Gordana Šeb sa svojom obitelji od 2013. godine na OPG-u uzgaja lavandu angustifoliu ̶ pravu lavandu i ostale ljekovite i aromatične kulture. Biljkoljubka, kako ju u žumberačkom selu Tomaševci zovu, slobodno vrijeme provodi u polju lavande, u šumi i na planinskim livadama gdje bere samoniklo jestivo i ljekovito bilje, te brine o biljnoj raznolikosti i očuvanju rijetkih samoniklih biljnih vrsta. Ljubav prema prirodi i bilju potaknuli su ju da se i dodatno educira na tom području. Tako je u Učilištu Galbanum stekla diplomu uzgajivača i prerađivača ljekovitog i aromatičnog bilja. A sudjelovala je i na brojnim tečajevima i radionicama prirodne kozmetike (Studio Aromedica, Udruga Eterico, BioTerra, Artema, Kemig). Završila je i edukaciju o ljekovitom bilju kod čuvene travarke i fitoterapeutkinje Martine Bogdanić. Za svoju obitelj već niz godina izrađuje pripravke za njegu i zaštitu kože. Opće formalno obrazovanje Gordana Šeb stekla je u Srednjoj školi za medicinske sestre, Srednjoj glazbenoj školi, Zdravstveno-obrazovnom centru za zvanje kozmetičara i na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu.

12:15 – 14:15 PRIRODNO BOJADISANJE BY ANDREA ANIĆ DOKMANOVIĆ

/RADIONICA JE POPUNJENA!/

Prirodno bojadisanje je bojanje tkanina prirodnim bojama određenim metodama. To su vrlo zanimljivi i zahtjevni procesi gdje je glavna sirovina biljni materijal iz koje se dobiva boja koja se pak, na razne načine, „uhvati“ za tkaninu i tako ostavi svoj jedinstveni trajni otisak. Na radionici obnavljamo platnene torbe pri čemu polaznici zajedno s prirodom rade umjetnost na tekstilu pomoću dvije metode. Svaki polaznik svoju platnenu torbu nosi sa sobom za uspomenu i daljnje korištenje, a upravo ga ta torba podsjeća na prirodu, na njezinu snagu koja je zauvijek utisnuta u tkaninu. Uz učenje same metode, učimo i pričamo o biljkama koje nas okružuju te na taj način osvještavamo koliko toga nam je priroda dala na korištenje. Također pričamo o tome koliko je bitno na sebi nositi prirodne materijale te učimo razlike između tkanina. Radionica je vrlo zanimljiva i edukativna. Ljudi su se nekada povezivali s prirodom bojeći tkanine prirodnim bojama te su tako vjerovali da na sebi nose zaštitu prirode. Smatrali su da bojanjem pomoću biljaka uzimaju samu esenciju i srce biljke koje prenose u tkaninu. Od takve tkanine su zatim izrađivali predmete za koje smatraju da donose sreću i zaštitu osobi koja ih nosi. To je upravo ono što želimo ponovo oživjeti kroz ovu radionicu, snagu prirode kroz stari zanat.

Andrea Anić Dokmanović, rođena 1985. godine, diplomirala je na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu te potom završila pedagošku grupu predmeta na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu. Nakon rada u osnovnoj školi odlučuje se za poduzetništvo gdje već deset godina kroz svoj obrt provodi razne edukacije iz područja tekstila, dizajna, krojenja, šivanja, te vodi dva odjevna brenda: Andrea Anić Profound Apparel i (Lj)eko studio. Od 2020.godine aktivno se bavi istraživanjem ljekovitih biljaka te prirodnim bojadisanjem tkanina biljkama s naglaskom na pamučne tkanine. Završila je i edukaciju za fitoterapeuta 2023. godine. Piše za svoj blog www.andreaanicdokmanovic.com i portal Budi dobro. Živi u Gorskom kotaru gdje ju se može ugledati kako hoda oko kuće s loncima u rukama dok ju vjerno prate njezine mačke.

14:30 – 16:00 – VEGANSKA KUHINJA BY SANJA BILAS

Što je sendvič bez majoneze?Svi volimo sendviče, a što je dobar sendvič bez umaka? Najčešće je to majoneza, a mi ćemo napraviti vegansku verziju-tofunezu ukusnu, hranjivu i odličnu kao dodatak svim obrocima. Kako jesti ribu bez ribe? Naučit ćemo napraviti vegansku verziju tune koja je odličan dodatak salatama, kao namaz na kruhu, puno proteina s okusom mora. Priprema prema receptima uz mentorstvo voditeljice. Pripremljenu hranu ponijet ćete nakon radionice u staklenkama.

Sanja Bilas vlasnica je veganskog brenda Fakat fino. Sanja je profesorica filozofije i ruskog jezika, a dvadeset godina provela je u korporativnom biznisu. Prije 8 godina odlučila je od hobija i svoje velike strasti prema kuhanju, napraviti posao. Kao aktivistkinja za prava marginaliziranih skupina u društvu, u svoj posao ugradila je bunt, otpor i energiju da svijet učini boljim, u skladu s prirodom. Prva je u Hrvatskoj uvela dostavu hrane na biciklu u povratnoj ambalaži. Njena misija je jesti brzo i zdravo svaki dan. Od proljeća do zime živi i radi u Istri gdje, uspješno, promovira ideju plant based prehrane.

24.4.2024., NEDJELJA

BOTANIČKI VRT PMF-a (Trg Marka Marulića 9A)

9:15-10:15 MINDFULNESS U VRTU BY MAJA ČERIĆ

Vrt i povrtnjak ne moraju nam služiti samo za uzgajanje povrća i voća. I ne moraju biti samo izvor brige oko biljaka i poligon za bitku protiv nametnika i biljnih bolesti.

Vrt ili udoban kutak na balkonu nam je također i mjesto opuštanja, uspostavljanja unutrašnjeg sklada i ravnoteže, meditativno utočište i oaza mira. Osim veselja promatranja sjemenke kako se razvija u uspješnu biljku, vrt nam pruža priliku da uskladimo naša osjetila sa šuštanjem lišća, toplinom sunčeve svjetlosti i nježnim zujanjem života oko nas. Dok sijemo sjeme, sijemo trenutke sabranosti, vodimo dijalog sa zemljom, te otkrivamo terapeutske dobrobiti uzgoja ne samo biljaka, već i dublje povezanosti s okolišem. Shinrin Yoku – Japanski koncept komunikacije i povezivanja sa prirodom nudi nam mnoštvo ideja i vježbi kako da uspostavimo unutrašnju ravnotežu putem kontakta sa prirodnim svijetom.

Kroz Embodiment vježbe centriranja, uzemljavanja i vraćanja u sadašnji trenutak istraživat ćemo i njegovati vlastiti unutrašnji vrt harmonije i mira i povezati se dublje i svjesnije sa prirodom oko nas.

Maja Čerić rođena je 1974. u Zagrebu. Završila je Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn, te diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, grafički odsjek, nakon čega se obrazovala na Pedagoškoj akademiji gdje je završila pedagoške predmete za učitelje i profesore. Instruktorica je borilačke vještine Aikido i radi sa djecom i mladima. Već dugi niz godina proučava Budizam. Njeno polje interesa je primjena principa Aikida, te Budističkih načela, u svakodnevnom životu. Bavi se Embodimentom i posebnu pažnju posvećuje aktivnostima Centriranja, kao efikasnom sredstvu za vraćanje u sadašnji trenutak. Također je i instruktor Embodiment meditacije. Slobodno vrijeme provodi u svom vrtu ili u dugim šetnjama po prirodi sa svojim pesicama.

10:30 – 12:00 BOTANO TOUR BY DR.SC. VANJA STAMENKOVIĆ

Ravnatelj Botaničkog vrta Vanja Stamenković provesti će grupu sretnika kroz preko 130 godina stari vrt i pokazati najvrijednije eksponate u jedinom botaničkom vrtu u Hrvatskoj.

PRIJAVNICA

(naša je preporuka da se ne prijavljujete na više od dvije radionice u jednom danu)

Za radionice se samo naplaćuje godišnja članarina Zelenog inkubatora u visini 15€ koja se uplaćuje po početku radionice. Radionice su besplatne za članove ZI koji su platili članarinu, volontere, studente, depriviligirane (nezaposleni, manjine..) Po plaćanju članarine sve radionice koje tijekom 2024. organizira ZI su besplatne. Tourovi (kroz Zeleni pogon & Botano)kao i Razmjena sjemena su potpuno besplatni i nije nužno plaćanje članarine. Broj sudionika po radionici je ograničen na 15. Obavijestit ćemo vas na vrijeme o primanju na radionicu. Napominjemo da je ulaz u Botanički vrt slobodan za prvih 100 posjetitelja Festivala; inače se plaća 1-2 EUR.
Potvrđuješ da Zeleni inkubator/Urbana džungla može korisiti tvoje osobne podatke u svrhu kontaktiranja. Više o Politici zaštite podataka na: https://urbanadzungla.hr/politika-zastite-podataka/